fbpx

Praizvedba Verdijeve opere Trubadur – 1853.

Autor: dnevno

Giuseppe Verdi skladnje Trubadura završio je u samo četiri mjeseca.

Na današnji je dan održana praizvedba jednog od najpoznatijih djela velikog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Trubadur (tal. Il Trovatore) je opera u četiri dijela, te drugi dio Verdijeve popularne latinske trilogije (Rigoletto, Trubadur i Traviata). Pojedine scene iz opere smatraju se najboljima iz cijelog opusa slavnog talijanskog skladatelja. Libreto opere temeljen je na istoimenoj viteškoj drami španjolskog dramatičara Antonija Garcíe Gutiérreza, a sastavili su ga pjesnici Salvatore Cammarano i Leone Emanuele Bardare. Verdi je skladanje svoje opere dovršio u samo četiri mjeseca.

Radnja Trubadura odvija se u španjolskoj pokrajini Aragon u petnaestom stoljeću, te dočarava njen misticizam, temperament i jake strasti kroz glazbu ispunjenu ljepotom, divljom energijom i vokalnim dionicama ispunjenim snažnim osjećajima. Zaplet se temelji na suparništvu grofa od Lune i pobunjenika Manrica, koji se natječu u pridobivanju naklonosti plemkinje Leonore. Glavni pokretački elementi opere su romantična ljubav, ljubomora i osvetoljubivost. Opera je prilično tužna i tragična, s puno smrti, što dodatno pojačava njen mračni i markantni romantizam.

Kako smo već spomenuli, praizvedba opere izvedena je na današnji dan 1853. godine u Teatru Apollu u povijesnom središtu Rima, te je Trubadur odmah priznat kao remek-djelo. Inače, Teatro Apollo danas više nije moguće vidjeti, a tamo gdje je nekoć stajao je postavljen spomenik. To mjesto u Rimu danas je poznato pod imenom Tor di Nona, te leži između Via dei Coronari i rijeke Tiber. Ime mu je izvedeno iz naziva Torre dell’Annona, srednjovjekovnog tornja koji je nekada bio smješten tamo i pretvoren u jedno od najvažnijih kazališta u gradu, koje je prvotno nazvano Teatro Tordinona, a kasnije preimenovano u Teatro Apollo. Šest godina kasnije (1859.) u istom je kazalištu održana praizvedba još jedne Verdijeve opere, Krabulji ples.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.