fbpx

Praizvedba opere Nabucco Giuseppea Verdija – 1842.

Autor: dnevno

Verdi je u trenutku praizvedbe svoje opere Nabucco imao samo 28 godina, a njome je postao poznat diljem svijeta (već 1848. godine izvođena je ta opera čak i u New Yorku).

Dana 9. ožujka 1842. godine izvedena je prvi put u povijesti znamenita opera Nabucco talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Praizvedba je održana u milanskoj operi La Scala i doživjela je golem uspjeh, čime se trajno učvrstio Verdijev status uglednog opernog kompozitora. Puni naziv te opere glasio je na talijanskom jeziku Nabucodonosor, a njen je sadržaj govorio o babilonskom kralju Nabukodonsoru II., koji je vladao tijekom 7. i 6. stoljeća prije Krista. Tema opere zasnivala se na dijelovima Biblije (Svetog Pisma), koji govore o spomenutom kralju i njegovom odnosu prema Židovima. Verdi je u trenutku praizvedbe svoje opere imao samo 28 godina, a njome je postao poznat diljem svijeta (već 1848. godine izvođena je ta opera čak i u New Yorku). Osobito je slavan postao Zbor židovskih sužnjeva iz te opere, poznat po svom talijanskom početnom tekstu “Va, pensiero”. Skraćeno ime Nabucco za tu operu ustalilo se tek u nešto kasnijem vremenu. Na spomenutoj praizvedbi u Milanu dirigentsku je palicu imao Eugenio Cavallini, dok je glavni lik Nabucca tj. Nabucodonosora izvodio bariton Giorgio Ronconi. Ženski lik Abigaille izvodila je talijanska sopranistica Giuseppina Strepponi, koja je u tom trenutku imala 26 godina. Zanimljivo je da se Verdi njome kasnije i oženio.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.