fbpx
+ AAA -

Praizvedba Beethovenove Devete simfonije (1824.)

Autor: Admin

Praizvedba Beethovenove Devete simfonije, jednog od najpoznatijih djela s područja klasične glazbe uopće, održana je 7. svibnja 1824. godine. Neki kritičari smatraju tu simfoniju najuspjelijim glazbenim djelom ikada napisanim. Beethovenov rukopis Devete simfonije 2002. stavljen je na UN-ov Popis svjetske baštine, kao prvi glazbeni rukopis kojem je ta čast dodijeljena.

Nevjerojatna je činjenica da je Ludwig van Beethoven već gotovo potpuno izgubio sluh u doba kad je skladao tu simfoniju. Na premijeri, koja je održana u Beču, skladatelj se osobno pojavio na pozornici. Bio je to prvi njegov nastup na pozornici nakon otprilike 12 godina. Zajedno s njim na pozornici je bio dirigent Michael Umlauf, koji je bio svjestan činjenice da Beethoven ne čuje dobro. Stoga je dirigent uoči izvedbe rekao glazbenicima da ne obraćaju pažnju na Beethovenove upute.


Kad je izvedba završila, dvoranom je odjeknuo veliki pljesak, no Beethoven to nije mogao čuti. Najmlađa od solistica, 20-godišnja Carolina Ungher, prišla je slavnom skladatelju i okrenula ga prema publici. Premda nije mogao čuti golem pljesak namijenjen njegovom uspjehu, mogao je barem vidjeti oduševljena lica i geste u publici, poput bacanja šešira u zrak i podignutih ruku. Beethoven je umro manje od tri godine nakon bečke praizvedbe.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.