Posljednji grad-država na svijetu – 1956.

Autor: dnevno

Tanger je kao međunarodni grad bio privlačan za strane poslovne ljude, špijune, diplomate i pisce pa se u njemu razvila specifična kultura.

Grad Tanger izgubio je status međunarodnog grada i uklopljen je u državu Maroko 29. listopada 1956. godine. Prethodno je Tanger još od 1923. godine bio izuzet od vlasti bilo koje svjetske države pa je funkcionirao kao nezavisna grad-država.

Naime, zbog svog strateškog položaja, na samom ulazu u Gibraltarski tjesnac (jedan od najprometnijih morskih prolaza na svijetu), Tanger je u 19. stoljeću bio na meti europskih sila koje su se borile za utjecaj u njemu. Kada je 1912. godine Maroko de facto izgubio nezavisnost podjelom između Španjolske i Francuske status Tangera je ostao nedefiiran  (period poznat kao Tangerska kriza). Napokon, dogovorom velikih sila grad je 1923. proglašen Međunarodnom zonom Tanger kojom su upravljali Francuzi, Britanci i Španjolci, a od 1928. i Talijani. Tanger je kao međunarodni grad bio privlačan za strane poslovne ljude, špijune, diplomate i pisce pa se u njemu razvila specifična kultura. A kao bescarinska zona postao je i leglo krijumčara. Ukupno je  Međunarodna zona Tangera obuhvaćala oko 373 četvorna kilometra.

Nakon Drugog svjetskog rata kontrolu nad Tangerom preuzela je Francova Španjolska pri čemu je oko 40.000 Židova izbjeglo u Izrael, ali je grad zadržao specijalni status. Napokon 1956. Tanger je vraćen Maroku.

Danas na svijetu više ne postoji nijedan grad sa statusom međunarodnog grada, u smislu izuzetosti od vlasti svjetskih država. Tijekom 20. stoljeća, međutim, bilo je nekoliko takvih gradova. Primjerice, Slobodni Teritorij Trsta imao je do 1954. godine specijalan status, sve dok nije podijeljen između Italije i Jugoslavije. Grad Danzig (poljsko ime Gdańsk) bio je grad-država od 1920. do 1939. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.