Posljednji car iz dinastije Karolinga – 839.

Autor: dnevno

Car Karlo Debeli, praunuk Karla Velikog, bio je posljednji čovjek u povijesti koji je uspio pod svojom vlasti ujediniti francuske, njemačke i talijanske zemlje. Carem ga je okrunio papa Ivan VIII. u Rimu.

Dana 13. lipnja 839. godine rođen je Karlo Debeli, car i kralj mnogih europskih zemalja. Bio je praunuk cara Karla Velikog, a ujedno i posljednji pripadnik dinastije Karolinga na carskom prijestolju. Carem ga je okrunio papa Ivan VIII., isti onaj koji je hrvatskom knezu Branimiru poslao pismo u s papinskim blagoslovom. Car Karlo Debeli bio je, dakle, suvremenik kneza Branimira, a države su im se međusobno i dodirivale. Dakako, Karlovo područje vladanja bilo je višestruko veće od Branimirovog i protezalo se od Atlantskog oceana pa sve do Panonske nizine. Prethodno je Karolinško Carstvo već bilo podijeljeno na tri dijela, no u osobi Karla Debelog ujedinile su se ponovno sve njegove sastavnice, i to zanimljivim nizom slučaja. Naime, Karlo Debeli prvo je naslijedio Kraljevinu Italiju, zatim Istočnu Franačku (otprilike današnje njemačko područje), a naposljetku i Zapadnu Franačku (otprilike današnje francusko područje). Time je ujedinio tri kraljevske krune, a stekao je i nominalno najvišu krunu, carsku, spomenutom krunidbom od strane pape Ivana VIII. u Rimu. Tijekom vladavine Karla Debelog Vikinzi su napali Pariz i predstavljali su sve veću prijetnju Zapadnoj Europi. Najveća opasnost za Karla Debelog došla je, međutim, iz unutrašnjosti njegovog carstva. Naime, njegov nećak Arnulf Karantanski izveo je svojevrstan puč u namjeri da preuzme vlast. Karlo Debeli povukao se nakon tog puča na posjede u Švapskoj, a preminuo je već nakon nekoliko tjedana, u siječnju 888. godine. Njegovo se golemo carstvo raspalo, a nitko više u povijesti nije uspio pod svojom vlasti ujediniti francuske, njemačke i talijanske zemlje.

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.