Posljednje vješanje u SAD-u – 1996.

Autor: dnevno

Obješen je Billy Bailey osuđen zbog dva nasilna ubojstva.

Na današnji dan 1996. godine obavljeno je posljednje pogubljenje vješanjem u dosadašnjoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Naime, toga je dana na vješalima smaknut osuđenik Billy Bailey iz američke savezne države Delaware. Njegovo smaknuće bilo je ujedno i prvo vješanje u Delawareu nakon stanke od 50 godina.

Billy Bailey osuđen je na smrt zbog dvaju nasilnih ubojstava koja je počinio još 1979. godine. Zanimljivo je da je imao pravo birati između pogubljenja smrtonosnom injekcijom i vješanjem. Odabrao je vješanje, jer navodno nije želio da ga uspavaju. Budući da u Delawareu nije bilo vješanja tijekom 50 godina, morali su se savjetovati s drugim državama SAD-a oko načina izvršenja takve kazne u praksi.

Sagradili su drvena vješala i nabavili specijalno uže debljine 19 milimetara i dužine čak 9.1 metara. Uoči smaknuća osuđenik se sastao sa svojom sestrom, odvjetnikom i sa zatvorskim kapelanom. Za posljednji obrok zatražio je dobro ispečen odrezak, pečeni krumpir s vrhnjem i maslacem, grašak i sladoled od vanilije.

Nakon smaknuća Billyja Baileyja vješala su rastavljena, jer država Delaware više ne dopušta opciju takvog načina smaknuća. U cijelom SAD-u vješanje je dopustivo još samo u dvije države – Washingtonu i New Hampshireu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.