+ AAA -

Posljednja papinska krunidba rimskog cara (1530.)

Autor:

tizian_082b

Dana 24. veljače 1530. posljednji je put papa okrunio nekog monarha. Riječ je bila o krunidbi moćnog Karla V. Habsburškog za cara Svetog Rimskog Carstva (tzv. Rimsko-Njemačko Carstvo). To je carstvo postojalo već stotinama godina i krunidba od strane papa doista je nekoć smatrana uvjetom da bi netko mogao nositi uzvišenu titulu cara.

Papa koji je izvršio krunidbu zvao se Klement VII. i potjecao je iz ugledne firentinske obitelji Medici. Car kojeg je okrunio – Karlo V. – bio je vrlo moćan vladar, jedan od najmoćnijih u cijeloj europskoj povijesti. Naime, car Karlo V. vladao je nad ogromnim teritorijem, koji je obuhvaćao Španjolsku i njene nedavno otkrivene kolonije u Americi (od današnjeg Meksika do Perua). Nadalje, vladao je nad današnjom Nizozemskom i Belgijom, južnom Italijom, Lombardijom, dijelom Burgundije te austrijskim zemljama (Tirol, Austrija, Koruška, Kranjska, Štajerska itd.), koje su bile staro nasljedstvo dinastije Habsburg.

Ta posljednja papinska krunidba nije održana u Rimu, nego u Bologni – bogatom gradu u sastavu Papinske Države. Bolognom su vladali u ime papa tzv. kardinali legati. Krunidba je bila održana ispred znamenite bazilike sv. Petronija – jedne od najvećih crkava na svijetu.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.