fbpx
+ AAA -

Poslan prvi spam (1978.)

Autor: Admin

Dana 3. svibnja 1978. poslana je prva spam poruka preko elektroničke pošte. Počinitelj je bio Gary Thuerk, koji je poslao propagandni materijal na 293 različite adrese na tadašnjem ARPANET-u (prethodnica interneta, razvijena u okviru američkog ministarstva obrane).

Poslani materijal sadržavao je oglas za nova računala kompanije DEC (engl. Digital Equipment Corporation). Primatelji prvog spama bili su ljutiti, no cijeli je događaj ipak rezultirao povećanjem prodaje navedenih računala. Naziv SPAM za takve poruke uzet je iz jednog Monty Pythonovog skeča, gdje je označavao vrstu jela u konzervi, sličnog mesnom doručku, koje se pojavljuje kao sastojak svih jela u jednom restoranu.


U Americi se doista proizvode konzerve SPAM-a, a samo ime je nastalo od kratice za SPiced hAM (hrv. začinjena šunka). U današnje vrijeme elektronički spam čini 80-85 % čitavog svjetskog prometa elektroničke pošte. Vodeći generator spama u svijetu je SAD (13,21 %), a slijede Kina (11,25 %), Vijetnam (9,85 %), Indija (7,02 %) i Njemačka (5,66 %).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.