fbpx
+ AAA -

Portugalci krstili domorodačkog kralja Konga (1491.)

Autor: Admin

Dana 3. svibnja 1491. kršten je po katoličkom obredu kralj Konga Nkuwu Nzinga. On je vladao područjem koje danas otprilike pokriva sjeverna Angola i južni dio Demokratske Republike Kongo. Za kraljeve te države korištena je i titula manikongo.

Pri krštenju, koje su obavili portugalski svećenici, dobio je manikongo Nkuwu Nzinga ime João. Prelaskom na kršćanstvo on je postao prvi u dugom nizu domorodačkih vladara Konga koji su bili kršćani. Kraljevstvo Kongo došlo je pod protektorat Portugala 1857. godine, a raspušteno je tek 1914. godine. Čak i danas postoje pretendenti na titulu manikonga, koji su nasljednici nekadašnjih kraljeva.


Kraljevstvo Kongo obuhvaćalo je u njegovo vrijeme čak oko 100.000 četvornih kilometara (nešto manje od dvije površine RH). Istovremeno s njime krštena je i njegova supruga, a i pripadnici lokalne aristokracije. Svi su oni dobili kršćanska imena, i to u portugalskoj varijanti (João, Afonso itd).

Kralja Joãoa I. naslijedio je njegov sin Afonso, također katolik, a linija se zatim nastavila dalje (Pedro I., Diogo I., Afonso II., Bernardo I., Henrique I. itd). Posljednji vladajući kralj Konga bio je Manuel III. (do 1914. godine).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.