Polarna ekspedicija koja je misteriozno nestala – 1845.

Autor: dnevno

Posljednji put HMS Erebus i HMS Terror viđeni su u lipnju iste godine, a zatim je sudbina tih brodova ostala nepoznata tijekom gotovo 170 godina.

Ekspedicija sir Johna Franklina krenula je na polarno istraživanje, tijekom koje je misteriozno nestala, 19. svibnja 1845. godine. Ekspedicija je trebala istražiti područje Sjeverozapadnog prolaza, tj. područja na sjeveru Kanade kroz koje se moglo doprijeti do Tihog oceana (taj prometni pravac, kojim se može zaobići američki kontinent sa sjevera, stoljećima je intrigirao istraživače, pomorce i poduzetnike). Franklinova ekspedicije krenula je iz Engleske prema sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Sastojala se od 134 osobe na dva istraživačka broda: HMS Erebus i HMS Terror.

Ekspedicija je doprla do Grenlanda, gdje se posljednji put opskrbila hranom (primjerice, zaklano je deset volova), a pet osoba je ostavljeno, tako da ih je na pogibeljni put nastavilo putovati 129. Posljednji put HMS Erebus i HMS Terror viđeni su u lipnju iste godine, a zatim je sudbina tih brodova ostala nepoznata tijekom gotovo 170 godina. Unatoč brojnim potragama, koje je financirala britanska vlada, ali i privatne osobe, dugo vremena nije bilo moguće otkriti sudbinu brodova. Tek 2014. godine otkriven je HMS Erebus na dnu mora kod otoka O’Reilly u sjevernoj Kanadi.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.