fbpx

Poginuo vitez Bayard – uzor europskog viteštva – 1524.

Autor: dnevno

Njegova ratna junaštva stekla su mu velik ugled, a bio je slavan i po svojoj velikodušnosti, integritetu i kolegijalnosti. Postao je toliko popularnim da je mladi francuski kralj Franjo I. želio da ga upravo Bayard učini vitezom.

Dana 30. travnja 1524. godine poginuo je Pierre Terrail, francuski vojskovođa osobito poznat kao vitez Bayard (franc. Chevalier de Bayard). Stekao je gotovo mitski status u francuskoj povijesti, kao “vitez bez straha i mane” (franc. “le chevalier sans peur et sans reproche”). Rodio se 1473. godine u dvorcu Bayard (franc. Château Bayard) u francuskoj pokrajini Dauphiné. Taj se dvorac nalazi u predalpskom dijelu Francuske, oko 80 kilometara jugozapadno od Mont Blanca. Bayard je postao ratnikom i vitezom u službi feudalne gospode, a s vremenom je ušao u službu francuskih kraljeva. Njegova ratna junaštva stekla su mu velik ugled, a bio je slavan i po svojoj velikodušnosti, integritetu i kolegijalnosti. Dakako, moguće je da su onodobni autori uveličali Bayardove stvarne osobine, učinivši od njega legendu. U svakom slučaju, postao je toliko popularnim da je mladi francuski kralj Franjo I. želio da ga upravo Bayard učini vitezom. Kasnije ga je taj kralj primio u Red sv. Mihaela, svoj najekskluzivniji viteški red, a dodijelio mu je i druge časti. Bayard je tijekom svoje ratničke karijere sudjelovao u cijelom nizu povijesno važnih bitaka (Fornovo, Garigliano, Agnadello, Padova, Ravenna, Marignano, Guinegatte), a poginuo je ranim 50-im godinama svog života u Bitki kod rijeke Sesije, nedaleko od Romagnana u sjevernoj Italiji. Smrtnu ranu navodno mu je zadalo tane iz arkebuze (rane vrste puške), a preminuo je ubrzo na bojnom polju.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.