Poginuo ugarski kralj Samuel Aba – 1044.

Autor: dnevno

Sv. Stjepan postavio je Samuela Abu za kraljevskog palatina, što je otada bila najviša dvorska funkcija u Ugarskom Kraljevstvu.

Dana 5. srpnja 1044. godine poginuo je kralj Samuel Aba, treći po redu kralj u povijesti Ugarskog Kraljevstva. Specifičan je po tome što nije bio pripadnik dinastije Arpadovića, za razliku od većine ostalih srednjovjekovnih ugarskih kraljeva. Samuel je možda bio i nemađarskog podrijetla. S Arpadovićima je bio povezan jer je obitelj Aba ušla s njima u ženidbene odnose. Naime, sestra prvog ugarskog kralja – sv. Stjepana Arpadovića – udala se ili za Samuela osobno, ili za njegovog oca (ne zna se točno). Kraljem je Samuel Aba postao 1041. godine.

Sv. Stjepan postavio je Samuela Abu za kraljevskog palatina, što je otada najviša dvorska funkcija u Ugarskom Kraljevstvu. Samuel je bio prvi palatin u ugarskoj povijesti (posljednji je bio nadvojvoda Stjepan, koji je tu funkciju vršio do 1848. godine).

Samuel Aba napao je iz Ugarske susjednu Austriju, što je izazvalo odmazdu njemačkog vladara Henrika III. iz Salijske dinastije. Konačno je Henrik III. porazio 1044. godine Samuela Abu u bitki kod mjesta Ménfő u Ugarskoj (10-ak kilometara od Dunava i oko 40 kilometara od današnje granice Mađarske s Austrijom). U toj bitki Samuel Aba izgubio je život.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.