fbpx

Početna faza Arapskog ustanka u Osmanskom Carstvu – 1916.

Autor: dnevno

Hussein bin Ali kao šerif Meke kontrolirao je najvažnije muslimansko hodočasničko središte. Po njegovoj je naredbi napadom na osmanski garnizon u Meki (cijelo je to područje bilo pod vrhovnom vlasti Osmanskog Carstva), započela Bitka za Meku, koja je potrajala čak oko mjesec dana.

Dana 10. lipnja 1916. godine započeo je arapski napad na osmanski garnizon u Meki, muslimanskom svetom gradu. Radilo se o početnoj fazi Arapskog ustanka u Osmanskom Carstvu, a napad na garnizon naredio je šerif Meke Hussein bin Ali. On je bio u to doba vjerojatno najmoćniji Arapin, kao vođa hašemitske dinastije (kasnije se proglasio kraljem Hedžasa, kraljem ostalih arapskih zemalja pa čak i kalifom islama). Hussein bin Ali kao šerif Meke kontrolirao je najvažnije muslimansko hodočasničko središte, a njegovi su sinovi kasnije došli na kraljevske položaje u nevjerojatno velikom broju zemalja. Naime, Alijev sin Abdullah postao je kraljem Jordana, sin Faisal postao je kraljem prvo Sirije, a kasnije Iraka, dok je najstariji sin Ali naslijedio oca na položaju kralja Hedžasa (zapadnog dijela Arapskog poluotoka, smještenog uz obale Crvenog mora). U Meki je spomenutim napadom na osmanski garnizon (cijelo je to područje bilo pod vrhovnom vlasti Osmanskog Carstva), započela Bitka za Meku, koja je potrajala čak oko mjesec dana. Britanci, koji su u to vrijeme također ratovali protiv Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu, poslali su k hašemitima T. E. Lawrencea, poznatog i kao „Lawrence od Arabije“. On je stupio u kontakt s hašemitskim vođom Faisalom (sinom spomenutog šerifa iz Meke i kasnijim kraljem Sirije, odnosno Iraka) i pomogao mu je u organizaciji ustanka. U Oscarima nagrađenom filmu Lawrence od Arabije (Lawrence of Arabia) iz 1962. godine spomenutog je Faisala glumio Alec Guinness, dok je šerifa Alija glumio Omar Sharif (naslovnu ulogu Lawrencea od Arabije tumačio je Peter O’Toole). U Arapskom su se ustanku lokalni vođe uspjeli izboriti za ukidanje osmanske vlasti, no Bliski je istok tada došao pod velik utjecaj europskih sila.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.