Početak pokreta Occupy Wall Street – 2011.

Autor: dnevno

Na prvom masovnom okupljanju bilo je prisutno oko 1000 ljudi.

Sedamnaesti rujna 2011. godine smatra se danom početka pokreta Occupy Wall Street. Naime, tog su dana započele demonstracije na Manhattanu u New Yorku sa središtem u parku Zuccotti, smještenom stotinjak metara od poznatog Wall Streeta. Zuccotti Park nalazi se gotovo u središtu njujorškog Financijskog distrikta (engl. Financial District).

Pokret Occupy Wall Street izvorno je bio, između ostaloga, usmjeren protiv konzumerizma i prevlasti moćnih korporacija u gospodarstvu. Naglašavana je nepravednost nejednake raspodjele bogatstva, a osobito je osuđivan neoliberalni kapitalizam, kao i pogodovanje krupnom kapitalu. S vremenom je Occupy pokret dobio mnoge izdanke, a proširio se na sve svjetske kontinente.

Na prvom masovnom okupljanju bilo je prisutno oko 1000 ljudi. Isprva pri Occupy Wall Street demonstracijama nije bilo nasilnog tretiranja prosvjednika, no s vremenom su izbili incidenti. Za početak pokreta uvelike je bila zaslužna kanadska organizacija Adbusters.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.