Početak Korejskog rata – 1950.

Autor: dnevno

Nije s potpunom sigurnošću moguće ustvrditi koja je strana ispalila prve pucnjeve, no bilo je očigledno da je sjevernokorejska vojska za napad bila spremna i da je odmah po početku rata izvršila invaziju preko spomenute 38. paralele praktički na svim dijelovima granice.

Dana 25. lipnja 1950. godine započeo je Korejski rat, jedan od najvećih i najkrvavijih ratnih sukoba iz razdoblja Hladnog rata. Nakon Drugog svjetskog rata i oslobođenja od Japanaca, Koreja je bila pod okupacijom SSSR-a i američkih snaga, s dogovorenom granicom na 38. paraleli. S vremenom su u ta dva dijela države formirane dvije vlade, jedna komunističkog, a druga prozapadnog usmjerenja, a obje su željele vlast nad cijelom Korejom. Napetosti su trajale godinama, sve dok spomenutog datuma nije počeo otvoreni rat. Do danas nije s potpunom sigurnošću moguće ustvrditi koja je strana ispalila prve pucnjeve, no bilo je očigledno da je sjevernokorejska vojska za napad bila spremna i da je odmah po početku rata izvršila invaziju preko spomenute 38. paralele praktički na svim dijelovima granice. Dapače, sjevernokorejske su snage za samo tri dana došle do Seoula, glavnog grada Južne Koreja i uspjele su ga osvojiti. Tome je doprinijela i činjenica da se Seoul nalazio na prilično nepovoljnom strateškom položaju u odnosu na 38. paralelu, praktički u neposrednoj blizini teritorija Sjeverne Koreje. Ujedinjeni narodi proglasili su spomenuti sjevernokorejski prodor invazijom, što je SAD-u dalo svojevrstan međunarodni legitimitet za vojnu intervenciju. Rat je zatim trajao čak 37 mjeseci, a tijekom njega smrtno su stradali milijuni ljudi (broj poginulih vojnika mjerio se u stotinama tisuća, a broj poginulih civila čak i u milijunima).

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.