Početak Australske zlatne groznice – 1851.

Autor: dnevno

U kratkom je vremenu nakon otkrića zlata gradić Bathurst silno narastao, a osim tragača za zlatom onamo se doselio i velik broj popratnih djelatnika, koji su koristili činjenicu da od tragača mogu dobro naplatiti svoje usluge.

Datum 12. veljače 1851. može se smatrati simboličnim danom početka Australske zlatne groznice, jer je toga dana 35-godišnji Edward Hammond Hargraves, useljenik iz Engleske, objavio otkriće znatne količine zlata u okolici grada Bathursta u Novom Južnom Walesu. Službene su ga vlasti za to otkriće i informaciju o njemu bogato nagradile, a u novinama je obavijest o pronalasku zlatnog nalazišta uvelike publicirana. To je dovelo do velike navale tragača za zlatom na područje Bathursta, najstarijeg naselja u unutrašnjosti Australije. Bathurst se nalazi izravno u zaleđu Sydneya, od kojeg je zračnom linijom udaljen oko 160 kilometara. U kratkom je vremenu nakon otkrića zlata taj grad silno narastao, a osim tragača za zlatom onamo se doselio i velik broj popratnih djelatnika, koji su koristili činjenicu da od tragača mogu dobro naplatiti svoje usluge. Grad je u jednom trenutku imao navodno čak 61 hotel. Zlato koje bi pronašli na širem području u okolici tragači bi donosili u Bathurst, a od tamo ga se prenosilo u Sydney. Na tom je području otkriven i najveći zabilježeni komad iskopanog zlata u svjetskoj povijesti, tzv. Holtermannov grumen (“Holtermann Nugget”), zapisan i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.