Perzijski šah koji je porazio Turke Osmanlije – 1629.

Autor: Dnevno

Prijestolnica šaha Abasa I. bio je grad Isfahan u središnjem dijelu Irana. Od tog je grada šah Abas I. napravio jednu od svojevremeno najsjajnijih prijestolnica na svijetu.

Na današnji dan 1629. godine umro je šah Abas I. – jedan od najmoćnijih vladara u povijesti Perzije. Bio je suvremenik engleske kraljice Elizabete I., Cervantesa, Shakespearea, Galileja i hrvatskog bana Tome Erdödyja. Šah Abas I. pripadao je perzijskoj dinastiji Safavida, koja se po moći jedno vrijeme mogla mjeriti čak i s turskom Osmanskom dinastijom. Upravo se šaha Abasa I. smatra najmoćnijim od svih safavidskih vladara. Napomenimo da su Safavidi bili po vjerskoj pripadnosti muslimani šijiti, što ih je na neki način stavljalo u sukob sa sunitskim Osmanlijama.
Šah Abas I. proširio je svoju državu na štetu Osmanskog Carstva. Oteo im je vlast nad armenskim i gruzijskim područjima, nad većim dijelom današnjeg Iraka, pa čak i nad dijelom Sirije. U konačnici se država šaha Abasa I. prostirala od današnjeg Afganistana i Pakistana pa sve do sirijskih područja oko Sredozemnog mora.
Prijestolnica šaha Abasa I. bio je grad Isfahan u središnjem dijelu Irana. Od tog je grada šah Abas I. napravio jednu od svojevremeno najsjajnijih prijestolnica na svijetu. Povijesno je osobito bitan podatak da se u doba dinastije Safavida veći dio današnjeg područja Irana preobratio sa sunitskog islama na šijitski. Danas šijiti čine od 90% do 95% stanovnika Irana.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.