fbpx
+ AAA -

Papa prvi put ušao u muslimansku džamiju i molio u njoj (2001.)

Autor: Admin

Dana 6. svibnja 2001. papa sv. Ivan Pavao II. postao je prvi papa u povijesti koji je ušao u muslimansku džamiju i molio u njoj. Taj povijesni posjet džamiji ostvario je papa u Damasku, glavnom gradu Sirije. Ušao je u znamenitu džamiju Umajada, jednu od najstarijih i najvećih na svijetu, prethodno skinuvši cipele iz poštovanja, kao što je običaj na takvim mjestima. Džamija je znamenita i među kršćanima jer je nekoć bila u službi kao kršćanska crkva, a vjeruje se da je u njoj sahranjen sv. Ivan Krstitelj (grobnica na slici). Uz njega je u Damasku bio sirijski veliki muftija Ahmand Kaftaro.

Pritom je papa pozvao na to da kršćani i muslimani, unatoč prijašnjim sukobima, trebaju u treće tisućljeće ući “kao partneri, a ne kao protivnici”. Usto je apelirao na protivljenje bilo kojem obliku vjerskog fundamentalizma te da je mlade ljude potrebno naučiti da drugačije od sebe poštuju i razumiju.


Kasnije je i nasljednik sv. Ivana Pavla II. – papa Benedikt XVI. – također ulazio u muslimanske džamije i molio u njima. Prvi je put papa Benedikt XVI. ušao u znamenitu Sultan Ahmedovu džamiju, tj. Plavu džamiju u Istanbulu, prilikom svog posjeta Turskoj 2006. godine. Benedikt XVI. posjetio je kasnije i džamiju u Jordanu.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.