fbpx
+ AAA -

Pao meteorit kraj Konavala (1951.)

Autor: Admin

molunat

Dana 20. veljače 1951. pao je meteorit težak oko 1,9 kilograma na području Konavala. Meteorit je pronađen kod mjesta Molunat, 30-ak kilometara južno od Dubrovnika i samo desetak kilometara od najjužnijeg hrvatskog rta Prevlake. Gromada je pala u maslinik dok su krhotine završile u moru. Materijal tog meteorita, kasnije nazvanog Dubrovnik, danas se čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu (Demetrova ulica 1, na zagrebačkom Gornjem gradu).

Javni pronalazak meteorita u Hrvatskoj je rijetka pojava, tako da se prvi sljedeći u javnosti poznati pronalazak dogodio tek 2011. kod Križevaca (tada je pronađeno više fragmenata, ukupne mase mjerljive u stotinama grama). Dapače, došlo je do neobične slučajnosti pri kojoj su fragmenti meteorita kod Križevaca otkriveni točno na 60-obljetnicu spomenutog pada na područje Konavala. U Hrvatskoj je zabilježeno samo pet potvrđenih slučajeva kad su ljudi svjedočili padu meteorita, a prvi se dogodio još 1751. kod Hrašćine u Hrvatskom zagorju.


Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.