fbpx
+ AAA -

Otvorena prva linija moskovske podzemne željeznice (1935.)

Autor: Admin

Dana 15. svibnja 1935. u Staljinovom je SSSR-u otvorena prva linija moskovske podzemne željeznice. Staljin, koji je postao lider SSSR-a još 1920-ih godina, do te 1935. već je bio odgovoran za mnoge smrti, naročito zbog velike gladi u Ukrajini i drugim dijelovima SSSR-a između 1932. i 1933. godine, jedne od posljedica sveobuhvatnih programa nasilne industrijalizacije i kolektivizacije.

Prva linija moskovske podzemne željeznice prolazila je vrlo blizu sjevernog ruba Kremlja. Povezivala je krajnje stanice Sokolniki i Park kulture, a bila je duga oko 11 kilometara. Ukupno je na toj prvoj liniji bilo 13 stanica, od kojih su neke bile u samom središtu Moskve. Npr. jedna je stanica bila kod poznatog zatvora Lubjanka sjeveroistočno od Crvenog trga.


Zanimljivo je da su u gradnji moskovske podzemne željeznice sudjelovali i Britanci (London ima najdužu tradiciju podzemnih željeznica na svijetu). Moskovska željeznica izvođena je prvenstveno prokopavanjem tunela, a ne tehnikom površinskog iskopavanja i naknadnog zatrpavanja.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.