fbpx

Otvorena Brandenburška vrata nakon rušenja Berlinskog zida – 1989.

Autor: dnevno

Tijekom Hladnog rata Brandenburška su vrata pripadala Istočnom Berlinu tj. Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), jer je Berlinski zid prolazio nekoliko desetaka metara zapadno od njih.

Na današnji dan 1989. godine otvorena su za prolaz Brandenburška vrata u središtu Berlina, nakon uklanjanja barijera između istočnog i zapadnog dijela tog grada. Otvaranje Brandenburških vrata imalo je veliko simbolično značenje, u smislu ponovnog slobodnog komuniciranja između Zapadnog i Istočnog bloka, koji su bili razgraničeni tzv. Željeznog zavjesom tijekom više desetaka godina. Ta su vrata u fizičkom smislu značajan spomenik arhitekture, a bila su izgrađena još u 18. stoljeću. Tijekom Hladnog rata Brandenburška su vrata pripadala Istočnom Berlinu tj. Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), jer je Berlinski zid prolazio nekoliko desetaka metara zapadno od njih. Uoči otvaranja na današnji dan istočnonjemački inženjeri i izvođači radova prokopali su prolaze kako bi se kroz barijeru moglo fizički proći. Na današnji dan njemački kancelar Helmut Kohl prošao je kroz vrata prema istočnom dijelu Berlina, gdje ga je dočekao Hans Modrow, posljednji premijer Istočne Njemačke. Kroz vrata su ubrzo prošle i tisuće građana u izrazito slavljeničkoj atmosferi.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.