Otkriveni kitovi zarobljeni u ledu na sjeveru Aljaske – 1988.

Autor: dnevno

Američki State Department zamolio je SSSR za pomoć, tako da su sovjeti poslali dva ledolomca.

Velika skupina kitova zarobljenih u ledu na krajnjem sjeveru Aljaske otkrivena je 7. listopada 1988. godine. Radilo se o sivim kitovima (lat. Eschrichtius robustus) koje je zarobio ledeni pokrov u Beaufortovom moru, na rubnom dijelu Arktičkog oceana.

Kitove je otkrio inuitski lovac Roy Ahmaogak u blizini rta Point Barrow, najsjevernije kopnene točke američke savezne države Aljaske, kao i SAD-a općenito. Ahmaogak je pokušao razbiti led, no taj je pothvat bio iznad njegovih mogućnosti. Uskoro se oko zarobljenih kitova podigla velika medijska pozornost u SAD-u. Amerikanci nisu uspjeli osloboditi kitove pomoću svojih plovila, a ni pomoću helikoptera koji je nosio masivan uteg za razbijanje leda. Naposljetku je američki State Department zamolio pomoć od SSSR-a, tako da su sovjeti poslali dva ledolomca.

Sovjetski ledolomci Vladimir Arsenijev i Admiral Makarov došli su na spomenutu lokaciju i oslobodili kitove. Ledolomac Admiral Makarov probio je kroz led širok put, a drugi je ledolomac očistio taj prolaz od preostalih komada slomljenog leda. Nažalost, prije nego što su kitovi oslobođeni najmlađi od njih, devetomjesečno mladunče kojem su nadjenuli ime Bone, preminuo je. Preostali kitovi su spašeni, ali nije poznata njihova daljnja sudbina (tamošnji znanstvenici nisu ih opremili radijskim odašiljačima).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.