fbpx

Otkrivena vojska od terakote kineskog cara Shi Huanga – 1974.

Autor: dnevno

Taj je golemi pogrebni kompleks sagrađen otprilike između 246. i 208. godine prije Krista, na početku vladavine prve povijesne kineske carske dinastije.

Vojska od terakote kod kineskog grada Xi’ana otkrivena je 29. ožujka 1974. godine. Radilo se o najglasovitijem arheološkom otkriću novijeg vremena, ne samo zbog kulturnog i povijesnog značenja tih skulptura, nego i zbog njihove atraktivnosti za široku publiku. Skulpture su otkrivene dvadesetak kilometara od kineskog višemilijunskog grada Xi’ana.

Do otkrića vojske od terakote došlo je slučajno kad su tamošnji obrađivači zemlje kopali bunar za vodu. U međuvremenu su izvedena opsežna iskapanja, no veliki dio kompleksa još je uvijek ostao neiskopan. Procjenjuje se da kompleks sadrži više od 8.000 vojnika od terakote, oko 130 kočija te oko 670 skulptura konja. Radilo se o golemoj vojsci koja je vjerojatno trebala čuvati prvog kineskog cara – Shi Huanga – u zagrobnom životu. Taj je pogrebni kompleks sagrađen otprilike između 246. i 208. godine prije Krista, na početku vladavine prve povijesne kineske carske dinastije Kin (Qin).


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.