Otkriven najskuplji otok na svijetu – 1609.

Autor: dnevno

Henry Hudson istraživao je obale rijeke koja se danas po njemu zove Hudson River i naišao na otok Manhattan.

Engleski istraživač Henry Hudson plovio je uz obale Sjeverne Amerike proučavajući to područje za Nizozemsku istočnoindijsku kompaniju i tražeći sjeverni prolaz do Azije. Istraživao je obale rijeke koja se danas po njemu zove Hudson River i naišao na otok Manhattan 11. rujna 1609. godine. Ime tog otoka potječe od indijanskih riječi Manna-hata, koje znače otok s mnogim brdima. Kasnije će otok biti otkupljen od Indijanaca za sitnu robu u vrijednosti 60 guldena, što se prije navodilo da je jednako 24 dolara, a zapravo je po današnjim mjerilima bliže svoti od 1.000 dolara.

Henry Hudson je na sljedećem putovanju, ponovno u potrazi za sjeverozapadnim putem do Azije, no ovaj put pod britanskom zastavom, obišao poluotok Labrador i došao u današnji Hudsonov zaljev (taj zaljev u Kanadi također se zove po njemu). Tamo je njega i njegovu posadu preko zime zarobio led, pa su morali prezimiti na kopnu. Kad je Hudson s dolaskom toplog vremena htio nastaviti tražiti put prema Aziji, posada broda se pobunila. Ostavili su Hudsona i nekoliko njegovih suradnika u čamcu, a sami se vratili u Englesku. Hudson i njegovi kolege više nikada nisu viđeni. Pobunjenike su u Engleskoj uhitili i sudili im, ali nisu ih htjeli smaknuti, vjerojatno zbog toga što su imali vrijedno znanje o sjevernim obalama Kanade. Na taj način preživjeli su, premda je u to doba kazna za pobunu bila smrt.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.