Otet bivši talijanski premijer Aldo Moro – 1978.

Autor: dnevno

Otmica je izvršena u ulici imena Via Fani, smještenoj otprilike šest kilometara od središta Rima. Nakon otmice držali su teroristi Alda Mora na nepoznatoj lokaciji tijekom čak 55 dana, a njegovo je mrtvo tijelo na kraju pronađeno u prtljažniku crvenog Renaulta 4.

Dana 16. ožujka 1978. godine bivšeg talijanskog premijera Alda Mora otele su Crvene brigade. Radilo se o jednom od najdramatičnijih događaja u talijanskoj politici druge polovine 20. stoljeća. Otmicu su izvršili naoružani pripadnici Crvenih brigada, a pri njoj je došlo do velike pucnjave iz vatrenog oružja. Ubijena su dva karabinjera u vozilu u kojem je bio bivši premijer te još tri policajca u drugom vozilu. Otmica je izvršena u rimskoj ulici imena Via Fani, smještenoj na sjeverozapadu grada. Via Fani nalazi se otprilike šest kilometara od središta Rima i oko 3,5 kilometar od Vatikana. Nakon otmice držali su teroristi Alda Mora na nepoznatoj lokaciji tijekom čak 55 dana, a njegovo je mrtvo tijelo na kraju pronađeno u prtljažniku crvenog Renaulta 4 parkiranog u ulici imena Via Caetani. Ta je ulica smještena znatno bliže središtu Rima od spomenute ulice u kojoj je izvršena otmica. Naime, Via Caetani nalazi se samo nekoliko stotina metara od Venecijanskog trga (Piazza Venezia) u središtu Rima. Budući da su pojedinosti oko otmice Alda Mora sadržavale mnoge nelogičnosti, razvijen je cijeli niz teorija o tome što je bilo u pozadini tog čina.

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.