fbpx
+ AAA -

Osnovano draguljarsko poduzeće Tiffany (1837.)

Autor: Admin

Audrey_Hepburn_esmorza_al_Tiffany's.bmp

Dana 18. rujna 1837. osnovano je poduzeće Tiffany & Co. (kolokvijalno Tiffany ili Tiffany’s), poznato po proizvodnji nakita i luksuznih predmeta. Poduzeće je pod imenom Tiffany, Young and Ellis osnovao Charles Lewis Tiffany sa školskim prijateljem Johnom B. Youngom. Otvorili su papirnicu i dućan s poklonima u New Yorku, a kasnije su uvelike širili asortiman proizvoda. S vremenom su se koncentrirali na luksuzne predmete, a počeli su prodavati i nakit iz vlastite proizvodnje.

Godine 1850. otvorili su poslovnicu u Parizu, a 1868. i poslovnicu u Londonu. Godine 1887. podigli su si prestiž kupnjom francuskih kraljevskih dragulja. Osnivač kompanije, Charles Lewis Tiffany, preminuo je 1902. u 91. godini, i to kao jedan od najbogatijih ljudi u SAD-u. Vodstvo u poduzeću Tiffany & Co. preuzeo je njegov sin Louis Comfort Tiffany, poznat po specifičnoj tehnici obrade ukrasnog stakla. Tiffanyjeva je tehnika sve do danas ostala popularnom, osobito pri proizvodnji sjenila za svjetiljke (tzv. Tiffany svjetiljke).

Od 1940. glavna prodavaonica poduzeća Tiffany & Co. nalazila se na križanju Pete avenije i 57. ulice u New Yorku. Ta je lokacija postala slavnom u filmu Doručak kod Tiffanyja (engl. Breakfast at Tiffany’s) iz 1961. godine. Danas poduzeće zapošljava oko 10.600 radnika te ima gotovo 300 prodavaonica diljem svijeta.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.