+ AAA -

Osnovana kompanija Rolls-Royce (1906.)

Autor:

1280px-rolls-royce_1011288360

Dana 15. ožujka 1906. osnovana je automobilska kompanija Rolls-Royce. Tvrtka je nosila naziv Rolls-Royce Limited, a dobila je ime po Charlesu Rollsu i Henryju Royceu, svojim osnivačima. Pri tome je Royce imao veću ulogu u tehničkoj izradi automobila i njihovom dizajnu, dok je Rolls bio prvenstveno financijer i direktor (zanimljivo je da je Rollsovo ime došlo na prvo mjesto).

Već 1910. godine tj. četiri godine nakon osnivanja kompanije, Rolls je tragično poginuo u zrakoplovnoj nesreći, u dobi od samo 32 godine (bio je prvi Britanac koji je poginuo u zrakoplovu pokretanom na motorni pogon). Slično tome, Royce se teško razbolio već 1908. i povukao se na rad iz svog doma, tako da je vođenje kompanije Rolls-Royce uglavnom ostalo u rukama Claudea Johnsona. On je bio zaslužan za rani razvoj kompanije pa je samog sebe navodno opisao kao “crticu u imenu Rolls-Royce”.

Prvi model koji je kompanija napravila samostalno nakon svog osnivanja bio je Rolls-Royce 40/50 hp, nazvan navodno i “najboljim automobilom na svijetu“. Kasnije je taj model dobio poznato ime Silver Ghost.

Source: Povijest.hr

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.