+ AAA -

Osnovana kompanija Disney (1923.)

Autor:

one_disney_dollar_3792841350

Dana 16. listopada 1923. osnovana je kompanija Disney, jedna od najvažnijih u povijesti animiranih filmova. Izvorno je nosila naziv Disney Brothers Cartoon Studio, a osnovala su je braća Walt i Roy Disney. U trenutku osnivanja spomenute kompanije imao je Walt Disney samo 21 godinu, dok je Roy bio u znatno zrelijoj dobi od punih 30 godina. U kompaniji je Walt bio kreativan element, dok se Roy pretežito posvetio financijama i poslovnom aspektu poduzetništva.

Kompanija Disney u međuvremenu je postala jednom od najvećih svjetskih korporacija iz sektora masovnih medija i zabave. Godišnji joj prihodi u današnje vrijeme premašuju iznos od pedeset milijardi dolara, a zapošljava čak oko 180.000 osoba. Prvi zabavni park, Disneyland u kalifornijskom gradu Anaheimu, otvorio je Walt Disney 1955. godine, a do danas se broj zabavnih parkova u vlasništvu kompanije Disney toliko povećao da ih godišnje po cijelom svijetu posjeti više od stotinu milijuna ljudi.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.