+ AAA -

Objavljena Mormonova knjiga (1830.)

Autor:

plates_urim_and_thummim_33124428651

Ključni sveti tekst mormona – Mormonovu knjigu – objavio je osnivač te religije Joseph Smith 26. ožujka 1830. u gradiću Palmyri u američkoj saveznoj državi New York. Joseph Smith tvrdio je da je Mormonovu knjigu preveo sa zlatnih ploča koje mu je otkrio anđeo Moroni, a koje su bile zakopane preko 1400 godina na jednom brdu u državi New York. Te ploče, napisane “reformiranim egipatskim pismom”, po mormonskom vjerovanju zakopali su ljudi koji je Bog prije Isusovog rođenja doveo u Ameriku iz Jeruzalema.

Uskoro se zbog sve većeg pritiska Smith morao odseliti u Ohio, pa u Illinois, gdje je linčovan zbog poligamije i različitih delikata. Mormoni su se zatim pod vodstvom Brighama Younga preselili u puste zapadne krajeve i osnovali državu Utah i Salt Lake City.

Mormoni su danas značajna vjerska zajednica s oko 14 milijuna pripadnika, sa središtem u Salt Lake Cityju. Poznati mormon bio je i hrvatski košarkaš Krešimir Ćosić. Za razliku od popularnog vjerovanja, mormoni danas ne prakticiraju poligamiju, osim u nekim fundamentalističkim grupama. Mormonska se crkva službeno zove Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.