Njemački vladar Oton I. – prvi car Svetog Rimskog Carstva – 912.

Autor: dnevno

Na jugoistoku je carstvo Otona I. dosezalo otprilike do rijeke Sutle tj. otprilike do današnje hrvatsko-slovenske granice.

Oton I., njemački vladar kojeg se u historiografiji obično naziva prvim carem Svetog Rimskog Carstva, rođen je 23. studenog 912. godine. Uspio je zavladati nad razmjerno velikim teritroijem koji se prostirao od današnje Nizozemske i Belgije na zapadu pa do današnje Poljske na istoku, te od Baltičkog mora na sjeveru do srednje Italije na jugu. Oton I. uspio je pod svoju vrhovnu vlast staviti i slavensko stanovništvo na istoku, a poljski i češki knez obvezali su mu se na svojevrsno vazalstvo.

Ekspanziju na istok provodio je ustrojavanjem tzv. marki, pograničnih teritorija kojima su vladali markgrofovi (u to su se vrijeme njemački feudalci proširili, između ostaloga, i na područje današnjeg Berlina, što je ranije bio većinski slavenski teritorij). Na jugoistoku je carstvo Otona I. dosezalo otprilike do rijeke Sutle tj. otprilike do današnje hrvatsko-slovenske granice (u Otonovo doba ranog srednjeg vijeka još nisu postojale strogo definirane državne granice poput današnjih). U općim europskim razmjerima veliku ulogu Oton I. je odigrao zaustavljanjem prodora mađarskih plemena, koja su u dotadašnjem razdoblju prodirala pri pljačkaškim pohodima duboku u zapadni dio Europe. Mađare je Oton I. pobijedio 955. godine u znamenitoj Bitki na Leškom polju, nedaleko od Augsburga.

Godine 962. okrunio je papa Ivan XII. u Staroj bazilici sv. Petra u Vatikanu Otona I. za rimskog cara, što se smatra simboličkim osnutkom Svetog Rimskog Carstva.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.