fbpx

Njemački markgrof koji je iznajmljivao Britancima vojnike za borbu protiv SAD-a – –1736.

Autor: dnevno

Markgrof Karl Alexander von Hohenzollern iznajmljivao je vojnike britanskom kralju Georgeu III. za borbu protiv novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država. Osnovao je i banku iz koje je kasnije nastala golema HypoVereinsbank.

Dana 24. veljače 1736. godine rođen je Karl Alexander von Hohenzollern, posljednji vladar njemačkih država Brandenburg-Ansbach i Brandenburg-Bayreuth. Te su države obuhvaćale znatan dio današnje sjeverne Bavarske, u široj okolini grada Nürnberga. Karl Alexander imao je titulu markgrofa, sličnu francuskoj tituli markiza, no bio je de facto nezavisan vladar, s rangom jednakim ostalim suverenim njemačkim vladarima (knezovima, prinčevima, vojvodama i drugima). Osnovao je banku zvanu Hochfürstlich-Brandenburg-Anspach-Bayreuthische Hofbanco, iz koje je kasnije nastala golema bavarska banka imena HypoVereinsbank (svojedobno jedna od najvećih banaka u Njemačkoj). Zanimljivo je da je markgrof Karl Alexander iznajmljivao vojnike čak i britanskom kralju Georgeu III., koji su se borili u Američkom ratu za nezavisnost protiv novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država. Nakon početka Francuske revolucije markgrof je prodao svoje dvije spomenute države Kraljevini Pruskoj, a zauzvrat je dobio veliku doživotnu novčanu naknadu. Preselio se u Englesku, gdje je do smrti zatim živio sa svojom drugom suprugom Lady Elizabeth Berkeley (rođenom Engleskinjom bogatog aristokratskog podrijetla). Budući da je njen suprug markgrof bio kneževskog (prinčevskog) ranga, njoj je dodijeljen naslov „kneginje (princeze) Berkeley“, što je bilo prilično neuobičajeno u Engleskoj (ondje su načelno samo pripadnici kraljevske obitelji nosili prinčevske titule). Markgrof Karl Alexander preminuo je 1806. godine južno od Oxforda u Engleskoj.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.