fbpx

Njemački barun von Steuben došao u SAD uvježbavati američke vojnike – 1778.

Autor: dnevno

George Washington, kome su baruna von Steubena toplo preporučili iz Europe, postavio je tog Nijemca na položaj glavnog inspektora Američke vojske, što je ubrzo potvrdio i Kongres SAD-a. Dapače, von Steubenu je dodijeljen i generalski čin.

Dana 23. veljače 1778. godine njemački barun von Steuben došao je u vojnu bazu Sjedinjenih Američkih Država kod Valleya Forgea trenirati američke vojnike. U tijeku je bio Američki rat za nezavisnost, a mlada vojska SAD-a još nije imala dovoljnu razinu organizacije i uvježbanosti za suočavanje s profesionalnim britanskim snagama. Barun Friedrich Wilhelm von Steuben, koji je već od rane mladosti služio u pruskoj vojsci, jednoj od najuvježbanijih na svijetu, u tom je smislu bio koristan čimbenik. U SAD je doputovao u prosincu 1777. godine, a sljedeće se godine, kako je spomenuto, pridružio američkoj vojsci, koju je predvodio slavni George Washington. Zanimljivo je da je Washington, kome su baruna von Steubena toplo preporučili iz Europe, postavio tog Nijemca na položaj glavnog inspektora Američke vojske, što je ubrzo potvrdio i Kongres SAD-a. Dapače, von Steubenu je dodijeljen i generalski čin. Prema dostupnim informacijama, barun von Steuben doista se vrlo aktivno angažirao u smislu povećanja profesionalnosti američke vojske. Kontrolirao je i unaprijedio stanje oružja, opreme, šatora, vojne prehrane i higijene. Formirao je i gardijsku jedinicu koja je trebala biti uzor ostalim trupama. Zanimljivo je da von Steuben nije znao engleski jezik pa se kod naređivanja i davanja uputa Amerikancima koristio francuskim, u to vrijeme standardnim europskim jezikom profesionalne vojske. Barunov je tajnik, rođeni Francuz Pierre-Étienne du Ponceau, zatim prevodio te naredbe i upute na engleski jezik, razumljiv Amerikancima. Dakako, SAD je pobijedio u Ratu za nezavisnost, a von Steuben je u Americi ostao i nakon završetka tog rata. Preminuo je u Utici u američkoj saveznoj državi New York 28. studenog 1794. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.