fbpx
+ AAA -

Njemačka okupirala Bruxelles (1940.)

Autor: Admin

Dana 17. svibnja 1940. vojska Trećeg Reicha okupirala je belgijski glavni grad Bruxelles. Belgijska vlada pobjegla je u Ostend – gradić na morskoj obali, što dalje od nadirućih Nijemaca. Dakako, prodor vojske Trećeg Reicha bio je dio operacije napada na Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg i Francusku. Njemačka je vojska uspjela tako brzo prodirati da se takav način napada ponekad naziva Blitzkrieg.

Bruxelles su zauzele jedinice njemačke Šeste armije. Ta je armija vjerojatno najpoznatija po tome što je nekoliko godina kasnije praktički cijela zarobljena i uništena kod Staljingrada. U doba osvajanja Bruxellesa Šestom armijom zapovijedao je Walther von Reichenau, poznati general plemićkog podrijetla. Nakon tih uspješnih operacija u Belgiji i Francuskoj, Hitler ga je promaknuo u feldmaršala.


Vrlo je zanimljivo da su Nijemci pri osvajanju Belgije uspjeli zarobiti i samog belgijskog kralja Leopolda III. Naime, on se predao nakon što je njegova vojska poražena. Nijemci su ga držali u svojevrsnom kućnom pritvoru u Bruxellesu, i to u kraljevskoj palači. Ostao je u njemačkom zarobljeništvu do kraja Drugog svjetskog rata. Godine 1944. Himmler je naredio njegovo preseljenje iz Bruxellesa u Njemačku, i to u dvorac Hirschstein u Saskoj. Nešto kasnije prebačen je u Strobl u Austriji, gdje su ga američke trupe na kraju oslobodile.

 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.