Nikolaj Vasiljevič Gogolj – slavni književnik i neumorni putnik – 1852.

Autor: dnevno

Tijekom svog je nedugog života posjetio Njemačku, Švicarsku, Francusku i Italiju, a određeno je vrijeme živio u Parizu i Rimu. Potkraj života posjetio je i Jeruzalem.

Dana 4. ožujka 1852. godine umro je Nikolaj Vasiljevič Gogolj, znameniti književnik svjetskog ugleda. Rodio se 1809. godine na području današnje Ukrajine, a u dobi od otprilike 20 godina doselio se u Sankt Peterburg, tadašnju prijestolnicu Ruskog Carstva. Radio je kao državni činovnik, a postao je i romanopiscem te komediografom. Među najpoznatijim djelima bili su mu Revizor, Mrtve duše, Taras Buljba i Kabanica, koji su ušli u sastav školske lektire čak i izvan Rusije. Gogolj je umro u razmjerno mladoj dobi od samo 42 godine, a posljednje su mu godine života bile obilježene askezom. Smrt je dočekao u Moskvi, u doba vladavine ruskog cara Nikolaja I. (vladao od 1825. do 1855. godine).

Gogolj je izvršio velik utjecaj na kasnije generacije ruskih književnika pa je slavni Fjodor Mihajlovič Dostojevski izjavio da “smo svi izišli iz Gogoljeve Kabanice“. O Gogolju je manje poznato da je uvelike putovao. Naime, tijekom svog je nedugog života posjetio Njemačku, Švicarsku, Francusku i Italiju, a određeno je vrijeme živio u Parizu i Rimu. Potkraj života posjetio je i Jeruzalem, koji je u to vrijeme bio pod vlašću Osmanskog Carstva. Iste godine koje je Gogolj umro (1852.) objavio je mladi Lav Nikolajevič Tolstoj svoj prvi roman.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.