Nezavisnost otočne afričke države Sveti Toma i Princip – 1975.

Autor: dnevno

Sveti Toma i Princip otočna je država smještena u Atlantskom oceanu, 200-tinjak kilometara od afričke obale. Otoci te države vulkanskog su podrijetla, a osobitu prirodnu znamenitost na njima predstavlja šiljati vulkanski stožac Pico Cão Grande.

Dana 12. srpnja 1975. godine nezavisnost je dobila država Sveti Toma i Princip (port. São Tomé e Principe). Radilo se o nekadašnjoj portugalskoj koloniji, koja je svoju nezavisnost uspjela izboriti nakon tzv. Karanfilske revolucije u Portugalu (tijekom te je revolucije pao portugalski autoritarni režim). I ostale portugalske kolonije dobile su samostalnost otprilike u istom razdoblju (npr. Angola i Mozambik). Prvim predsjednikom novostvorene države Sveti Toma i Princip postao je Manuel Pinto da Costa, političar i ekonomist koji se prethodno bio školovao čak i u Istočnoj Njemačkoj (Njemačkoj Demokratskoj Republici). Sveti Toma i Princip otočna je država smještena u Atlantskom oceanu, 200-tinjak kilometara od afričke obale. Najbliže su joj susjedne države na afričkom kopnu Gabon i Ekvatorijalna Gvineja. Sveti Toma i Princip ima površinu od oko 964 četvornih kilometara, što ga čini jednom od 20-ak najmanjih država na svijetu. Sastoji se od dvaju većih otoka, koji nose imena São Tomé i Príncipe, a po kojima  je ta država i dobila ime, te još od niza malenih otoka. Najveći otok, São Tomé, ima površinu od 854 četvorna kilometara (otprilike dva puta više od hrvatskog otoka Krka), što znači da sadrži čak oko 88% ukupnog kopna te države. Dapače, na njemu živi oko 96% stanovništva države, koje ne premašuje 200.000 osoba. Otoci države Sveti Toma i Princip vulkanskog su podrijetla, a osobitu prirodnu znamenitost na njima predstavlja šiljati vulkanski stožac Pico Cão Grande, koji se izdiže nad okolnim tlom poput nebodera visokog gotovo 400 metara.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.