Nezavisnost Konga od Belgije – 1960.

Autor: dnevno

Prvim premijerom Konga postao je Patrice Lumumba, koji je svrgnut već za nekoliko mjeseci, a početkom sljedeće godine i ubijen.

Belgijski Kongo dobio je nezavisnost i proglašen je Republikom Kongo 30. lipnja 1960. godine. Radilo se o golemoj novoj državi, koja se prostirala na 2.345.409 četvornih kilometara, čime je bila veća od svih ostalih tadašnjih afričkih država osim Sudana (Alžir, koji je danas nešto veći od Demokratske Republike Kongo, nezavisnost je stekao tek kasnije).

Prvim premijerom Konga postao je Patrice Lumumba, koji je svrgnut već za nekoliko mjeseci, a početkom sljedeće godine i ubijen. Došlo je do velike krize, koju su podgrijavale strane sile, uključujući velesile SSSR i SAD u sklopu hladnoratovskih sukoba. Prva osoba na položaju predsjednika Konga bio je Joseph Kasa-Vubu, no ubrzo je veliku vlast stekao Joseph-Désiré Mobutu, osobito uz pomoć vojske. Mobutu je 1965. godine postao kongoanskim predsjednikom, a kasnije je kao diktator desetljećima vladao tom državom (dao joj je ime Zair, a njen glavni grad Léopoldville preimenovao je u Kinshasu). Nakon svrgavanja Mobutua država je preimenovana u Demokratsku Republiku Kongo, no Kinshasi nije vraćeno staro ime Léopoldville.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.