Nezavisnost Gambije, najmanje države na afričkom kopnu – 1965.

Autor: dnevno

Gambija je specifična po tome što je u cijelosti s kopnene strane okružena susjednim Senegalom, višestruko većom državom.

Dana 18. veljače 1965. godine nezavisnost je ostvarila Gambija, najmanja kopnena država u Africi. Gambija ima površinu od samo 10.689 četvornih kilometara, što znači da je gotovo dva puta manja od Slovenije. U afričke države, doduše, računaju se i otočne države, od kojih je nekoliko površinom manjih od Gambije (primjerice, Mauricijus i Komori). Ipak, te države ne nalaze se na afričkom kopnu. Od ostalih kopnenih afričkih država sljedeća veća od Gambije je Kraljevina Svazi, koja je veća od nje za otprilike 62%. Gambija ima gotovo dva milijuna stanovnika, čime se približava površinom znatno većoj Sloveniji. Glavni je grad Gambije Banjul, smješten upravo na mjestu gdje rijeka Gambija utječe u Atlantski ocean. Cijela je država Gambija smještena u dolini te rijeke, što joj daje neobično izdužen oblik. Naime, Gambija ima maksimalnu duljinu u smjeru istok-zapad od čak 330 kilometara, dok je u prosjeku široka samo 30-ak kilometara. Gambija je specifična i po tome što je u cijelosti s kopnene strane okružena susjednim Senegalom, koji ima gotovo dvadeset puta veću površinu i otprilike sedam puta veći broj stanovnika.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.