Nastanak Arizone – savezne države poznate po Grand Canyonu i Divljem zapadu – 1912.

Autor: dnevno

Znameniti obračun kod O.K. Corrala dogodio se u gradiću Tombstonu u Arizoni. Slavna Yuma, u kojoj se nalazila kaznionica za teške prekršitelje zakona, također se nalazi u Arizoni.

Dana 14. veljače 1912. godine Arizona je postala američka savezna država, 48. po redu primljena u SAD. Zanimljivo je da je upravo ona posljednja primljena od kontinentalnih tj. povezanih država (za razliku od Aljaske i Havaja, koji su primljeni znatno kasnije, tek 1959. godine). U Arizoni se nalazi znameniti Nacionalni park Grand Canyon (Grand Canyon National Park), koji sadrži kanjon rijeke Colorado i jedna je od najpoznatijih svjetskih prirodnih turističkih atrakcija. Povijesno je Arizona bila dio tzv. Divljeg zapada, tako da se velik broj njenih lokacija može povezati s događajima iz tog doba. Primjerice, znameniti obračun kod O.K. Corrala dogodio se u gradiću Tombstonu u Arizoni, a u njemu su sudjelovali Wyatt Earp i njegova braća te Doc Holliday. Slavna Yuma, u kojoj se nalazila kaznionica za teške prekršitelje zakona, također se nalazi u Arizoni. Glavni je grad Arizone Phoenix, na čijem širem području danas živi više od 4.000.000 stanovnika. Zanimljivo je da je Phoenix najveći glavni grad bilo koje američke savezne države (doduše, glavni gradovi američkih država često nisu ujedno i njihovi najveći gradovi, no Phoenix se ipak ističe svojom veličinom).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.