fbpx

Nasilno ubijen hrvatsko-ugarski kralj francuskog podrijetla – 1386.

Autor: dnevno

Kralj Karlo Drački bio je iz znamenite dinastije Anžuvinaca (Anjou), koja je zapravo bila ogranak francuske kraljevske dinastije.

Dana 24. veljače 1386. godine umro je od nanesenih rana kralj Karlo Drački – vladar Hrvatskog, Ugarskog i Napuljskog Kraljevstva. Zanimljivo je da se njegovo vladanje prostiralo na velikom području od južnog vrha Apeninskog poluotoka pa sve do granica s Poljskom na sjeveru. Karlo Drački bio je iz znamenite dinastije Anžuvinaca (Anjou), koja je zapravo bila ogranak francuske kraljevske dinastije, no kasnije je i sama stekla kraljevske titule diljem Europe. Anžuvinci su ime dobili po grofoviji Anjou u Francuskoj, koja im je nekoć bilo udijeljena kao mlađim sinovima francuskih kraljeva.

Karlo Drački prvo je zaposjeo napuljsko prijestolje, od kamo je vladao nad južnom polovicom Italije. Karlo je nominalno vladao čak i nad sjevernim dijelom Peloponeza u Grčkoj, a polagao je pravo i na dio Albanije. Kasnije je želio ostvariti svoje pravo na nasljeđivanje hrvatskog i ugarskog prijestolja, koja je prethodno držao njegov pokojni rođak – kralj Ludovik Anžuvinac.

I doista, Karlu Dračkom uspjelo je doći u Hrvatsku i biti priznat kraljem. Nastavio je putovati na sjever sve do Budima, da bi se učvrstio i u Ugarskom Kraljevstvu. Međutim, u Budimu je ubijen, vjerojatno po nalogu udovice pokojnog kralja Ludovika – Elizabete. Naime, Elizabeta je imala kćer Mariju, koja je u nedostatku braće trebala naslijediti očevo prijestolje. Upad Karla Dračkog zapravo je ugrozio tu liniju nasljeđivanja, pa je Karlo Drački morao biti odstranjen, makar i nasilnim putem.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.