fbpx
+ AAA -

Napoleonova Bitka kod brda Tabor u Svetoj Zemlji (1799.)

Autor: Admin

800px-La_Bataille_du_mont_Tabor,_en_Syrie,_le_27_germinal_an_VI_by_Louis_François_Lejeune_Salon_de_1804

Bitka kod brda Tabor, između francuskih i osmanskih snaga u Svetoj Zemlji, dogodila se 16. travnja 1799. godine. Snage Osmanskog Carstva, koje je u to vrijeme vladalo većim dijelom Bliskog istoka, uključujući Svetu Zemlju, sukobile su se s francuskim jedinicama koje je onamo doveo Napoleon Bonaparte u sklopu svoje ekspedicije u Egipat. Napomenimo da je Bonaparte u to vrijeme bio još uvijek samo general u službi revolucionarne Francuske, a da je na vlast kao prvi konzul došao tek krajem te godine.

Francuske jedinice pod zapovjedništvom Napoleonu podređenog generala Jeana Baptistea Klébera sukobile su se s Osmanlijama nakon što su obišle brdo Tabor s istočne strane. Unatoč višestrukoj brojčanoj premoći osmanskih trupa Francuzi su pobijedili, jer je u pravom trenutku generalu Kléberu pomoglo Napoleonovo pojačanje. Važnu ulogu odigrala je i nadmoćna francuska obrambena taktika. Osmanske su snage krenule u bijeg, a Francuzi su ih putem dotukli, tako da je poginulo oko 3000 muslimanskih vojnika, a zarobljeno ih je 500. Francuzi su imali samo dva poginula i 60 ranjenih.


Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.