Napoleon i ruski car potpisali mir na splavi usred rijeke – 1807.

Autor: dnevno

Mjesto Tilzit, pokraj kojeg je bila uređena splav, dalo je naziv široko poznatoj vrsti sira (tilzit, tilsit ili tilsiter), koji se ondje proizvodio.

Na današnji dan 1807. godine sklopljen je Mir u Tilzitu između Napoleona i Ruskog Carstva. Predstavljao je veliki Bonaparteov trijumf, a njime je stvoreno i Varšavsko Vojvodstvo, kao poljska država u vazalnom odnosu prema Napoleonu. Osobito je zanimljivo da su Napoleon i ruski car Aleksandar I. taj mir potpisali na splavi koja je za tu priliku uređena na rijeci Njemenu, tadašnjoj granici Ruskog Carstva prema Europi.

Mjesto Tilzit, pokraj kojeg je bila uređena spomenuta splav, dalo je naziv široko poznatoj vrsti sira (tilzit, tilsit ili tilsiter), koji se ondje proizvodio. Zanimljivo je da su 1946. godine sovjeti promijenili naziv toga grada u Sovjetsk, a to ime kasnije nije vraćeno na staro. Danas se Sovjetsk tj. nekadašnji Tilzit nalazi na granici Ruske Federacije (Kalinjingradske oblasti) i Litve, i to s ruske strane granice.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.