fbpx

Najteža nesreća u povijesti automobilskih utrka – 1955.

Autor: dnevno

Pri udaru u rub staze Mercedes-Benz 300 SLR djelomično se raspao, a njegovi su raspršeni dijelovi pogodili velik broj gledatelja.

Najteža nesreća u povijesti automobilskih utrka uopće dogodila se 11. lipnja 1955. godine. Naime, 83 gledatelja poginula su kad se natjecateljski Mercedes-Benz 300 SLR zaletio u rub staze na utrci 24 sata Le Mansa. Dijelovi tog vozila raspršili su se po gledateljima i usmrtili mnoge osobe. Osobito je smrtonosno bilo to što je Mercedes-Benz 300 SLR bio izrađen od legure bogate magnezijem. Zbog visoke temperature došlo je do zapaljenja metalnih dijelova tog automobila (magnezij gori izrazito bijelom i jarkom svjetlošću). Tamošnji vatrogasci nisu znali da voda nema dobar učinak na vatru u kojoj gori magnezij pa je njihova upotreba vode dodatno otežala nesreću.

Nesreća se dogodila kad je pri kraju 35. kruga jedan Jaguar D-type naglo odlučio skrenuti desno u boks. Zbog toga je zakočio, što je izazvalo pomutnju među vozilima iza njega. Naime, britanski Austin-Healey 100, koji je bio odmah iza Jaguara, skrenuo je ulijevo da ga zaobiđe. Time je došao na put Mercedesa-Benza 300 SLR kojeg je vozio francuski natjecatelj Pierre Levegh. Mercedes je udario prednjim krajem u Austin-Healey i odbio se prema rubu staze i gledateljstvu krečući se brzinom od 240 km/h.

Poginula su 83 gledatelja uz stazu, a još ih je oko 120 ozlijeđeno. Smrtno je stradao i spomenuti vozač Mercedesa – Francuz Pierre Levegh – tako da je ukupni broj žrtava iznosio 84. Kompanija Mercedes povukla se nakon te sezone na nekoliko desetljeća iz automobilskih natjecanja, a vratila se tek 1980-ih godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.