fbpx
+ AAA -

Najteža katastrofa u povijesti cepelina (1933.)

Autor: Admin

Uss-akron-manhattan

Dana 4. travnja 1933. srušio se američki zračni brod USS Akron. Taj cepelin bio je, uz svoj sestrinski zračni brod USS Macon, najveća letjelica punjena helijem u povijesti. Naime, među zračnim brodovima bila je od USS Akrona i USS Macon veća samo njemačka klasa Hindenburg, no te su letjelice bile punjene vodikom, a ne helijem. USS Akron bio je samo oko 2,5 % kraći od Hindenburga, a za razliku od njega imao je vojnu namjenu (Hindenburg je bio putnički zračni brod).

USS Akron bio je leteći nosač zrakoplova jer su se na njemu nalazila četiri lovačka aviona Curtiss F9C Sparrowhawk. To su bili dvokrilci s jednim pilotom, smješteni u hangaru unutar cepelina. Kad su trebali samostalno poletjeti, spuštani su pomoću posebne kuke u viseći položaj ispod cepelina, a zatim su započinjali sa slobodnim letom.


Nesreća USS Akrona koja se dogodila pokraj obale New Jerseya bila je najteža nesreća u cjelokupnoj povijesti zračnih brodova. Naime, tom su prilikom poginule čak 73 osobe (za usporedbu, pri nesreći Hindenburga poginulo je 36 ljudi). USS Akron srušio se uslijed velike oluje na moru. Samo troje ljudi preživjelo je nesreću (s Hindenburga su se spasile 62 osobe).

Rušenje usred oluje na oceanu bilo je smrtonosno za posadu USS Akrona jer ona nije bila opremljena pojasevima za spašavanje. Većina ih je stradala od utapanja i pothlađivanja. U nesreći je stradao i admiral William A. Moffett koji se tada zatekao na USS Akronu. Inače, taj visokopozicionirani admiral bio je čak i nosilac znamenitog američkog odličja Medalje časti (engl. Medal of Honor) iz 1915. godine.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.