Najkraći predsjednički mandat u povijesti svijeta – 1913.

Autor: dnevno

Cijeli predsjednički mandat Pedra Lascuráina trajao je po nekim izvorima 15, a po drugima 55 minuta, u svakom slučaju bio je kraći od jednog sata.

Meksički predsjednik Pedro Lascuráin imao je najkraći mandat od svih predsjednika država u povijesti. Do toga je došlo na sljedeći način: on je bio ministar vanjskih poslova Meksika u trenutku kad je general Huerta 18. veljače 1913. godine napravio puč. Tadašnji predsjednik dao je ostavku, kao i potpredsjednik i državni odvjetnik. To je dovelo Lascuráina, kao ministra vanjskih poslova, da bude sljedeći po redu nasljeđivanja predsjedničke funkcije.

Generalu je to odgovaralo. Dopustio je Lascuráinu da postane predsjednik, samo kako bi ga ovaj imenovao ministrom unutrašnjih poslova i tako njega doveo na sljedeće mjesto po redu nasljeđivanja. Tada je prisilio Lascuráina da dade ostavku. Cilj cijele te predstave bio je stvoriti privid da je general došao legitimnim putem na mjesto predsjednika. Cijeli predsjednički mandat Lascuráina trajao je po nekim izvorima 15, a po drugima 55 minuta. U svakom slučaju, bio je kraći od jednog sata.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.