fbpx
+ AAA -

Nacističke trupe ušle u Atenu (1941.)

Autor: Admin

Dana 27. travnja 1941. njemačke su trupe pobjedonosno ušle u osvojenu Atenu. Na atenskoj Akropoli podignuta je zastava s kukastim križem. Prethodno su Nijemci pobijedili udružene grčke i britanske snage kod Termopila, istog mjesta gdje su se prije gotovo 2500 godina sukobili grčki i perzijski vojnici.

U Bitki kod Termopila glavni njemački zapovjednik bio je general Ferdinand Schörner. On je kasnije dobio i čin feldmaršala, a bio je poznat pod nadimkom Blutige Ferdinand (njem. Krvavi Ferdinand). Zanimljivo je da ga je Hitler kasnije u svojoj oporuci imenovao i vrhovnim zapovjednikom cjelokupne njemačke kopnene vojske.


Premda je Hitler želio da se ulazak u Atenu ne radi uz veliku pompu, kako se ne bi povrijedio grčki nacionalni ponos, Mussolini je želio trijumf. Hitler mu je  popustio i tako su talijanske snage uz Nijemce paradno ušle u grad. To je po izvještaju feldmaršala Wilhelma Keitela izazvalo podsmjehe na grčkoj strani. Talijani su, naime, prije dolaska Nijemaca bili samostalno napali Grčku, ali su doživjeli sramotan poraz od znatno slabije naoružanog protivnika.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.