Foto: Povijest.hr

Na današnji dan 1967. godine ubijen je osnivač Američke nacističke stranke: Evo zašto je osnovao stranku 10 godina nakon Hitlerove smrti!

Autor: J.A./Povijest.hr

George Lincoln Rockwell ostao je poznat kao osnivač i prvi vođa Američke nacističke stranke (engl. American Nazi Party).

Ta je stranka uzimala za svoj uzor Hitlerovu njemačku nacističku stranku (NSDAP), no zanimljivo je da je nastala tek krajem 1950-ih, dakle znatno nakon Hitlerove propasti, kao i nakon propasti ostalih fašističkih stranaka u Europi koje su se ugledale na Hitlera.

Rockwell je prije ulaska u politiku imao uspješnu karijeru američkog mornaričkog časnika. Dostigao je čin Commander, što u doslovnom prijevodu znači zapovjednik. Postao je pristaša nacizma tek u tridesetim godinama, nakon što je pročitao Hitlerov Mein Kampf i poznate Protokole sionskih mudraca.

Stranačke pristaše su ga kasnije obično oslovljavale sa Commander, što je vezano uz njegov čin, ali ujedno podsjeća na titule fašističkih vođa (Führer, Duce, Conducator). Neki nazivaju Rockwella i Američkim Führerom. Rockwell je bio jedan od osnivača, kao i prvi vođa Svjetske unije nacional-socijalista, svojevrsne krovne međunarodne udruge nacističkih stranaka.

Rockwell je ubijen 25. kolovoza 1967. mecima iz pištolja dok je u svojem Chevroletu napuštao praonicu rublja u gradu Arlingtonu u Virginiji (u tom je gradu bilo i sjedište Američke nacističke stranke). Zbog sumnje za počinjeno ubojstvo je uhićen 29-godišnji John Patler, bivši član Rockwellove stranke.

Njih dvojica su se ranije bili posvađali i Rockwell je Patlera istjerao iz stranke, zbog njegovih navodnih boljševičkih stavova. Patleru je suđeno i dobio je zatvorsku kaznu od 20 godina. No, i dan danas je upitno je li on doista ubio Rockwella.

BOLNO SJEĆANJE NA ŠEST MILIJUNA LJUDI! Podsjetnik na strašne sudbine onih koje je likvidirala nacistička Njemačka!




Autor:J.A./Povijest.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.