fbpx

Muslimanski putopisac koji je proputovao više zemalja od Marka Pola – 1304.

Autor: dnevno

Ibn Batuta bio je u Kini, obišao je istok Afrike, uključujući Mombasu u današnjoj Keniji te pustinju Saharu.

Ibn Batuta, proslavljeni muslimanski putopisac iz srednjeg vijeka, rodio se 24. veljače 1304. godine. Proputovao je, za srednjovjekovne pojmove, golema prostranstva, koja opsegom nadmašuju čak i putovanja Marka Pola. Ibn Batuta rođen je u gradu Tangeru u blizini Gibraltarskog tjesnaca (danas Tanger pripada Maroku, a nekoć je bio svojevrsna grad-država).

Ibn Batuta posjetio je tijekom svojih putovanja Egipat, Arapski poluotok, Saharu, Svetu Zemlju, Mezopotamiju, Istočnu Afriku, Perziju, Središnju Aziju, Indiju, Cejlon, Jugoistočnu Aziju i Kinu. Zanimljivo je da je u Africi dopro na jug sve do područja današnje Tanzanije. Konkretno, na istočnoafričkom području posjetio je grad Mombasu u današnjoj Keniji, otok Zanzibar, kao i otok Kilwa, smješten oko 250 kilometara južno od današnje tanzanijske prijestolnice Dar-es-Salaama. Time se na jugu približio čak i geografskoj širini na kojoj se nalazi otok Madagaskar. Kinu je posjetio slično kao i Marko Polo, ali nekoliko desetljeća nakon njega. Važna su bila i Ibn Batutina putovanja kroz Saharu, pri kojima je obišao Timbuktu u današnjem Maliju. Ibn Batuta umro je na području današnjeg Maroka u srednjim 60-im godinama svog života.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.