fbpx
+ AAA -

Muccurum – antičko naselje na hrvatskoj obali (533.)

Autor: Admin

Makarska je poznata po plažama koje se prostiru cijelom rivijerom, a posebno mjesto na ulazu u gradsku luku svakako je poluotok sv. Petar. Danas oko tog poluotoka uređenom šetnicom prolaze turisti, nesvjesni da je sv. Petar nastanjivan od sredine 3. tisućljeća pr. Kr.

Prvi poznati stanovnici ovog područja bili su Iliri koji dolaze na prostore Dalmacije u 8. stoljeću. Na području današnje Makarske vladalo je ilirsko pleme Ardijejaca. Na temelju arheoloških i povijesnih nalaza znamo da su bili odlični moreplovci te da su trgovali sa starim Grcima. Nakon rimskih osvajanja u 2. st. pr. Kr. naselje se naziva Muccurum, Mucules ili Mokro. Vjerojatno se radi o selu Makar koje se nalazi nedaleko od današnjega grada. Muccurum je bio postaja na cesti između antičkog Splita i Metkovića.


U 5. st. propada rimska država, a kršćanstvo se sve više širi. U Muccurumu se osniva biskupija. Bila je to odluka koncila u Saloni održanog 4. svibnja 533. godine, što potvrđuje važnost i veličinu naselja u razdoblju kasne antike. Samo dvije godine kasnije Muccurum postaje važna strateška lokacija u ratovima između Bizanta i germanskog naroda Gota.

Piše: Marsela Alić

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.