+ AAA -

Moskva postala glavni grad Rusije (1918.)

Autor:

4rljfu7ngvox

Dana 12. ožujka 1918. Moskva je postala glavni grad Rusije odlukom tadašnjeg sovjetskog vodstva. Dogodilo se to samo nekoliko mjeseci nakon Oktobarske revolucije, a odluka je uvelike bila uvjetovana time što Moskva ima bolje obrambene predispozicije od prijašnje prijestolnice – Petrograda. Naime, Petrograd (Sankt-Peterburg) je bio glavni grad Rusije tijekom dugog razdoblja od oko 200 godina (još 1713. ruski car Petar Veliki prenio je prijestolnicu iz Moskve u tada novoosnovani Sankt-Peterburg na morskoj obali).

U doba prijenosa glavnog grada iz Petrograda u Moskvu već je u Rusiji bio uveden gregorijanski kalendar (u veljači iste godine). Time su se boljševici po računanju vremena izjednačili sa zapadnim svijetom. Napomenimo da u to doba još nije postojao SSSR, jer je on osnovan tek 1922. godine. S osnivanjem SSSR-a postala je Moskva i njegov glavni grad.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.