Mongoli ubili 49 katoličkih redovnika dominikanaca – 1260.

Autor: Dnevno

U poljskom gradu Sandomierzu Mongoli su napravili masakr nad stanovništvom, a pobili su i skupinu od 49 dominikanskih redovnika, kojima je na čelu bio blaženi Sadok, prior samostana.

Na današnji dan 1260. godine Mongoli su u poljskom gradu Sandomierzu pobili skupinu od čak 49 dominikanskih redovnika. Radilo se o drugoj mongolskoj invaziji Poljske, koja je uslijedila 19 godina nakon prve. Napomenimo da je prva invazija iz 1240. i 1241. godine mnogo poznatija u hrvatskim krajevima, jer su tada Mongoli provalili preko zagrebačkog područja sve do Dalmacije, kamo se sklonio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV.

Druga mongolska invazija bila je također vrlo krvava, a dogodila se kad je Mongolsko Carstvo teritorijalnim opsegom bilo upravo na vrhuncu. Naime, kad je ta invazija 1259. godine započela, Mongolsko Carstvo prostiralo se od Koreje do Bagdada (taj su veliki grad Mongoli osvojili 1258. godine). Godine 1260. – upravo one tijekom koje su ubijeni dominikanski mučenici u Poljskoj – mongolske su snage provalile i u Svetu Zemlju. Poharali su čak i područje Galileje, u kojem je Isus Krist proveo djetinjstvo i mladost.

U poljskom gradu Sandomierzu Mongoli su napravili masakr nad stanovništvom. Na čelu dominikanskih redovnika koji su pobijeni bio je blaženi Sadok, tamošnji prior dominikanskog samostana. On i svih njegovih 48 sudrugova koji su stradali danas su blaženici Katoličke crkve. Inače, grad Sandomierz nalazi se u današnjoj jugoistočnoj Poljskoj, otprilike između Krakova i Lublina.

Dnevne zanimljivosti:

Dobrotvorni novac koji nitko neće: prihodi od lika i djela Adolfa Hitlera

Lažna erupcija vulkana na Aljasci uzbudila stanovništvo

Citati za današnji dan:




‘Neuspjesi često nastaju kada ljudi nadomak uspjeha odustaju.’

Povijesni fotokutak:

FOTO: Suočavanje vođe američkih nacista i američkih crnaca




Povijesni videokutak:

VIDEO: Legendardni crni borac za ljudska prava o nemoralnom ratu u Vijetnamu

 

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.